Amnesty International's Write for Rights: Schrijf een brief, verander een leven
Op 10 december was het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op en rond die dag schrijven mensen wereldwijd miljoenen brieven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Ook in Hoek van Holland gaan mensen meedoen aan de Write for Rights.
Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor Manahel al-Otaibi, een 30-jarige fitnessinstructrice uit Saudi-Arabië.
Via sociale media riep ze op tot meer vrijheden voor vrouwen in haar land. Op Snapchat zette ze foto’s waarop ze geen abaya draagt, het traditionele losse gewaad met lange mouwen. Ze werd gearresteerd en veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf. In april 2024 kon Manahel voor het eerst sinds maanden haar familie bellen. Ze vertelde dat ze in eenzame opsluiting zat en in elkaar was geslagen, met een gebroken been tot gevolg.
Schrijven heeft wel degelijk zin!
Dat schrijven effect heeft blijkt onder meer uit het verhaal van Sasha Skochilenko uit Rusland. Ze had in een supermarkt stickertjes op prijskaartjes geplakt om mensen te informeren over de oorlog in Oekraïne. Ze kreeg jaren celstraf voor haar protestactie. Op 1 augustus 2024 kwam ze vrij tijdens een gevangenenruil. Haar advocaat liet Amnesty International weten:
‘Ik wil jullie van harte bedanken voor jullie steun aan Sasha. Jullie aandacht verwarmt ons in deze moeilijke tijd en laat ons voelen dat we niet alleen zijn met de onderdrukking die helaas in ons land plaatsvindt.’ Sasha kreeg veel ansichtkaarten met steunbetuigingen.
Help mee!
Wil je ook meehelpen? Stuur een mail naar:
Marry benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Marry van Ark-Schimmel uit Monster kreeg op vrijdag 26 april 2024 een Koninklijke onderscheiding. Ze was in 1976 een van de initiatiefnemers tot de oprichting van een Westlandse afdeling van Amnesty International. Ze heeft zich bijna 50 jaar bestuurlijk en praktisch ingezet voor deze afdeling, en sinds 2007 is ze voorzitter van Amnesty International, afdeling Westland. Ze is ook lid van het diaconale team van de Protestantse Gemeente Monster geweest gedurende 6 jaar (2012-2018).
Marry was hiermee een van de 27 Westlanders die benoemd werden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zie ook: https://wos.nl/nieuws/artikel/32-lintjes-opgespeld-in-westland
Van harte gefeliciteerd Marry!
1.347,41 euro voor Amnesty International
De jaarlijkse collecte van Amnesty International vond dit jaar van 10 tot en met 16 maart plaats. De collectanten zamelden in Hoek van Holland 1.347,41 euro in. Amnesty is verheugd dat de collectanten dit jaar weer aan de deur geld konden inzamelen. Dit jaar collecteerden 11 vrijwilligers voor de organisatie die opkomt voor slachtoffers van discriminatie, marteling of onderdrukking.
Opbrengst van onschatbare waarde
Amnesty International is een onafhankelijke organisatie en neemt voor haar onderzoek en acties geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde. Jaarlijks voert Amnesty meer dan honderd onderzoeken uit, bijvoorbeeld om bewijs te verzamelen van oorlogsmisdrijven door Russische troepen tijdens de oorlog in Oekraïne. Op basis daarvan kunnen later daders worden berecht. Ook met de talrijke acties zijn hoge kosten gemoeid, zoals voor ons wereldwijde spoedactienetwerk voor mensen in acuut gevaar, of voor bijvoorbeeld de training van gastdocenten en educatiemateriaal voor meer dan 100.000 leerlingen in ons land.
Mede dankzij de steun van de inwoners van Hoek van Holland kan Amnesty haar strijd voor gerechtigheid voortzetten voor mensen in conflictgebieden en voor mensen die worden onderdrukt vanwege hun mening, overtuiging of om wie ze zijn.
Kijk voor meer informatie over het werk van Amnesty International op www.amnesty.nl
Bloemlegging kindermonumenten Londen, HvH, Berlijn en Gdansk
Op 2 december 1938 kwamen de eerste Joodse vluchtelingetjes met een kindertransport aan op Liverpool Street Station in Londen. Op 1 december vertrokken ze vanuit Hoek van Holland. Om dit te gedenken vonden er zondagmiddag 2 december 2018, tussen 13.00-13.30 uur gelijktijdig bij de kindermonumenten in Londen, Hoek van Holland, Berlijn en Gdansk korte plechtigheden plaats. Het initiatief daarvoor werd genomen door Mayfair & Soho Amnesty Group London.
Voor Hoek van Holland werd de herdenking georganiseerd door leerlingen van de Van Rijckevorselschool onder leiding van Ben Blokland, i.s.m. Amnesty HvH, Historisch Genootschap HvH, Karin van Paassen en Ed van Berkel. Daarbij was speciale aandacht voor de rol van Truus Weismuller.
Het was een koude, maar geslaagde bijeenkomst met ongeveer 80 aanwezigen. Er waren een paar korte toespraken, waarbij Wim Blok namens Amnesty International Westlandgroep 495, afdeling Hoek van Holland ook een speech hield. Verder werden er twee gedichten voorgelezen.
De basisschool van Rijckevorsel heeft het monument geadopteerd en was natuurlijk met een aantal leerlingen ook aanwezig.
Kijk voor meer informatie op: www.voetstappennaareennieuwleven.nl